BOLTUNK
A klímákról - lakossági
Több mint 20 éve foglalkozunk klímaberendezések forgalmazásával, telepítésével, javításával. Kínálatunkban megtalálhatóak a Magyarországon forgalmazott magasabb műszaki színvonalú és megbízható kereskedelmi, technikai és garanciális feltételeket nyújtó márkák gépei. Az általunk forgalmazott klímáknak garanciális szervizei is vagyunk, így a gépre, a beépített segédanyagokra, és a munkára tehát a teljes rendszerre mi vállaljuk a garanciát.
A kisebb lakossági ablak és split (külön kültéri, beltéri egység) rendszerű gépektől a nagyobb teljesítményű irodai, kereskedelmi, technológiai, ipari célú mennyezeti, parapet vagy kazettás gépeken át a légcsatornás gépekig, széles választékban ki tudjuk elégíteni ügyfeleink igényeit.
A klíma és párátlanító berendezések forgalmazásán kívül vállaljuk az általunk értékesített berendezések telepítését, javítását, beszabályozását, rendszeres és alkalmi karbantartását.
A mai elvárásoknak megfelelve a készülékek nagy része már WiFi csatlakozással ellátott vagy legalábbis előkészített. Ugyanilyen megfontolásból a dizájn is egyre nagyobb szerepet kap.
Működés szempontjából ma már csak inverteres klímákat forgalmazunk (modern, energiatakarékos készülékek, szinte mindegyikkel lehet fűteni, típustól függően -10 és -30 ˚C között).
A készülék választásakor a szükséges teljesítményt a hűtendő/fűtendő tér mérete, a falak, mennyezet hőáteresztő képessége és a nyílászárók állapota befolyásolja. Nagy figyelmet kell fordítani a beltéri egység elhelyezésére. A légáram lehetőség szerint ne legyen az élettér olyan részére irányítva, ahol személyek huzamosabb ideig tartózkodnak, ugyanis a helytelen légáram egészségügyi problémákat okozhat. Optimális esetben a légáramot a közlekedésre használt vagy az élettéren kívül eső területre irányíthatjuk. Persze ezen elképzeléseket felül írhatja az ingatlan adottsága, hogy valójában hová is tudunk felszerelni. A mai beltéri egységek szélessége 80-90 cm között mozog, a szereléshez is szükséges némi plusz. A mennyezet és a beltéri egység között minimum 10 cm-t el kell hagynunk, hogy a légbeszívás megfelelő legyen, és a gép magassága átlagosan 27-30 cm. Ezt is vegyük figyelembe az egység helyének kiválasztásakor. Ugyanígy fontos lesz a kültéri egység helye is, hiszen annak is szükséges lesz egy kb. 60x80 cm-es falfelület.
Nyári időszakban, azaz hűtéskor a beltéri egység hőcserélőjén keletkezik kondenzvíz, amit el kell vezetnünk. Ez többféleképp történhet, viszont mi, ha csak tehetjük a gravitációs elvezetést preferáljuk. Így némi lejtéssel egyszerűen el tud folyni a cseppvíz. Ha ez nem kivitelezhető az épület kialakításából fakadóan, akkor cseppvíz szivattyú alkalmazásával lehet megoldani az elvezetést. Ez esetben számolni kell a szivattyú üzemi zajával, valamint arra, hogy az előbb-utóbb elhasználódik.
Téli időszakban a kültéri egységnél keletkező kondenzvizet az esetek nagytöbbségében külön nyomvonalon kell elvezetni, amit az egység elhelyezése és a helyszín határoz meg. Ilyenkor utólagosan beépítésre kerül egy hőfokszabályzó, és tálca-, valamint csőfűtés is. Erre az egység épségének védelme miatt van szükség, hiszen a felszaporodó jég komoly károkat okozhat.
A felszerelt készülékek villamos hálózatra csatlakoztatását vagy konnektoron keresztül oldjuk meg (kis teljesítményű készülékeknél lehet) vagy fix rákötéssel kismegszakítóra. Földelt, a mai szabványnak megfelelő kiépítésű, önálló áramkörre kell kötni, ezzel is elkerülve az áramellátási üzemzavarokat. Ha az épület elektromos hálózata átalakításra vagy bővítésre szorul, akkor azt erre szakosodott szakemberrel kell elvégeztetni.
Hűtés esetén, ha a beltéri egység ajtóval szembe kerül, akár két helyiség átfújatását is megoldhatjuk, viszont a fűtésnél már nem számíthatunk arra, hogy mindkét helyiségben egyenletes hőérzetünk lesz.

Mi az előnye a klímáknak a hagyományos fűtésekkel szemben?

A klíma készülékek hőszivattyús technológián alapulnak, melynek lényege, hogy egy adott térből elvonjuk a hőt, majd a másik térbe „beszivattyúzzuk”, mindezt úgy, hogy 1 kW villamos energiát felhasználva akár 3-5 kW hőenergiát nyerünk. A készülékek működtetését úgynevezett „H” tarifa igénybevételével is megtehetik, ami az október 15. és április 15. közötti időszakban kedvezményes díjszabással fizetendő. További nagy előny néhány hagyományos fűtéshez képest, hogy csak bekapcsolja a készüléket, illetve beállítja a kívánt hőfokot és néhány percen belül fújja a meleg levegőt.

Mi a különbség az oldalfali, kazettás vagy parapetes klíma között?

Az oldalfali készülékek esetén nem sok magyarázni való akad, hiszen a nevében is benne van, az épület oldalfalára kerülhet fel. A kazettás kivitelű készülékek az álmennyezetben kapnak helyet vagy, ha ipari környezetbe kerül, akkor függeszthetők. Az álmennyezetnél figyelembe kell venni a készülék beépítési magasságát, hogy biztosan beférjen. A parapetes készülékeket úgy kell elképzelni, mint egy radiátort, az ablak alatti falfelületre kerülnek felszerelésre. Kültéri egységük azonos az oldalfaliéval.

Milyen hátrányokra kell számítani klíma fűtésnél?

Egyértelműen zajhatással jár a működése, ami a beltéri egységnél is jelentkezik. Emiatt, aki érzékeny rá vagy rossz alvónak számít, azokat ez zavarhatja. A hőérzet nem lesz azonos a hagyományos fűtésekkel, de pl. a korszerűtlen konvektoros fűtésekhez képest kellemesebb hatást lehet elérni. A hagyományos elrendezésű, azaz osztott teres ingatlanoknál, ha főleg a fűtés biztosítása a fontos, akkor érdemes több készülékkel számolni, hogy a kellő hőérzethez szükséges hőt elő tudjuk állítani.

Klíma használatakor kerül-e be friss levegő?
A nagy általánosságban forgalmazott készülékek nem rendelkeznek friss levegő beszívási lehetőséggel, néhány kivétellel. Viszont a kivételekhez tartozó gépek is csak meglehetősen kis légmennyiséget képesek bejuttatni. Csak a benti levegőt keringtetik és annak hőmérsékletét, páratartalmát változtatják. (Kivétel: speciális készülékek)

Lehetséges-e párátlanítani klímával?

Igen. A készülékek hűtés üzemmódban párátlanítanak is, de van külön párátlanító funkciójuk is.

Milyen zajhatásra kell számítanom a klíma használatánál?
A beltéri egységben lévő ventillátort folyamatosan forgatja az inverter szabályzásától függően hol lassabban, hol gyorsabban. A legújabb típusok már a kívánt hőmérséklet elérése után sem állnak meg, mérik az átforgatott levegő hőmérsékletét. Sajnos ez egy folytonos minimális zajt eredményez. Ezt érdemes szem előtt tartani az elhelyezés és használat szempontjából. 

Milyen fizetési módok közül választhatok?

Üzletünkben készpénzes, és bankkártyás fizetésre, illetve utalásos számla kiállítására is lehetőség van.
Viszonteladóknak
A Magyarországon forgalmazott magasabb műszaki színvonalú és megbízható kereskedelmi, technikai és garanciális feltételeket nyújtó márkák gépeit megtalálhatják termékpalettánkon meglévő és leendő viszonteladó partnereink. Beszerzésüket rövid határidővel tudjuk vállalni.
Üzletünkben megtalálhatnak minden, a klímaszereléshez szükséges kellékanyagot, szerszámot is. Fontos megjegyezni, hogy nálunk bizonyos kellékanyagokat akár darabra, szálra vagy méterre is megvásárolhatnak!

Keressen minket bizalommal! 

Több évtizedes tapasztalat és gyakorlat, naprakész tudás.
Kapcsolatfelvétel
Cégünket hosszútávú, több évtizedes munkakapcsolatok jellemzik.
Nálunk a mérce az ügyfél elégedettsége.
© Copyright 2021 - Baranyi Hűtéstechnika Kft. - Minden jog fenntartva